ЩЕ ПРЕМИНАТ ЛИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА АВТОМОБИЛИ КЪМ GORILLA АВТОСТЪКЛА?
Изключителна здравина и намалено тегло срещу по-висока цена.

Gorilla Glass е здраво, леко и издръжливо на надрасквания стъкло. Стъклото, създадено от Corning Inc. се използва за дисплеите на милиарди смартфони и таблети. Наближава моментът, в който ще бъде използвано за прозорци и други стъклени части в произвежданите автомобили.

Опитът на Ford Motor Co.
Ford Motor Co.
и други производители тестват Gorilla Glass, и подобни така наречени „химически заздравени“ стъклени продукти, в търсене на нови начини да се редуцира част от теглото на автомобила. Целта е достигане до стандартите за икономичност при горивото. BMW вече използва Gorilla Glass продукти в модела i8.

Както и много други технологии за олекотяване, Gorilla Glass изисква от производителите и потребителите да направят компромис: по-висока цена в сравнение с традиционното стъкло, което частично ще замени, но ще помогне при решаване на  сериозните проблеми с намаляването на теглото, обезшумяването и не на последно място заздравяването, което може би най-много ще зарадва водачите в България. Точно поради завишаването на цената производителите на автомобили ще трябва да балансират плюсовете и допълнителния разход.

Според Мат Залузек – главен инженер в отдел  Проучване на материали и производство във Ford Motor Co., няколко програми, които Ford разработва изучават Gorilla Glass за много приложения, включително предни автостъкла, странични и задни прозорци.
– Имаме каквото трябва, за да получим резултатите, които очакваме. – сподели той. 
Миналата година Ford представи автомобила си с Fusion Lightweighting концепция. Моделът има хибриден преден прозорец изработен от стъклен панел, ламиниран с Gorilla Glass слой. Мат Залузек добави, че хибридният преден прозорец е покрил критериите им за безопасност, както и критериите за спестяване на тегло. Самият факт, че производителите изучават Gorilla Glass и подобни технологии загатва за предстояща промяна.

Матео Фини, главен мениджър в отдел Глобални прогнози в IHS, Лондон, казва, че понеже автостъклото е много важен елемент в безопасността на автомобила, не могат да го променят значително. Това означава, че значителна промяна няма да настъпи. Corning обаче виждат голяма възможност за Gorilla Glass – продукт, създаден чрез съединяване на тънки слоеве стъкло в стопилка от соли при температура 752 градуса по Фаренхайт. В стопилката по-малките натриеви атоми напускат стъклото. Те биват заместени от по-големи калиеви. Това създава нова по-удароустойчива повърхност.

Бъдещето.
Твърде вероятно е Gorilla Glass да се появи първо в лимитирано производство суперавтомобили като BMW i8 plug-in hybrid. В този модел има Gorilla Glass стъклен панел зад двигателя. Целта на това е да се подобри звуковата изолация при пътниците. Но Corning се надяват да минат отвъд звукоизолираните суперавтомобили.
– Също така работим съвместно с лидерите в автомобилната оптика, за да доведем Gorilla Glass до по-обичайните автомобили. – споделя Дейвид Морс, главен изпълнителен директор на Corning, на събрание миналата година. – Това е голяма възможност при милиарди квадратни метри стъкло, консумирани ежегодно.


Оригинални стандартни автостъкла могат да бъдат заявени и закупени от всички магазини на АУТО ПРО БЪЛГАРИЯ. Посетете ни и поискайте повече информация от нашите консултанти.
АУТО ПРО БЪЛГАРИЯ ви съветва да извършвате всички необходими ремонти в квалифицирани сервизи и при нужда от информация да се обръщате към доказани специалисти!