Задължителна смяна на моторните масла на всеки 10000км?

Много собственици на автомобили все още вярват, че това правило важи за ползваните моторни масла. Но всъщност не е толкова просто. Производителите на леки автомобили обикновено ползват два интервала: единият от тях се измерва в километри, докато другият се измерва в месеци.

И двата интервала са важни!

Първият е очевиден: колкото повече шофирате, толкова повече използвате двигателя и моторното масло. Колкото повече се използва маслото, толкова повече намаляват резервите му и толкова по-бързо се разкъсва дългата верига от въглеводородни молекули. Но защо времето е от значение? Когато превозното средство е паркирано, маслото не се използва. Това е вярно, но с използването на маслото то се „заразява“. Окислява се, вискозитетът му се променя, дори стойността на неговото рН се променя. След като всичко това бъде причинено на маслото, процесът на „зараза“ продължава и след изключване на двигателя.

Има и друга причина времето да е от значение.

Всеки изминат километър не прилага един и същ стрес върху двигателя и маслото. Ако шофирате в градски условия, вие палите автомобила си сутринта, шофирате 5 км до работното си място и се връщате обратно вечерта, когато влизате в задръстване, при което прилагате много по-голямо количество специфичен стрес върху двигателя и маслото, отколкото шофьор на камион, който минава големи разстояния по магистрала. Можем да кажем, че ако до 12 месеца не е достигнат интервала за смяна на маслото измерен в километри, тогава 1 изминат километър се равнява на 5, съдейки по стреса, който бива оказан върху двигателя в сравнение със средностатистическия. Затова интервалът, който е измерен във време налага по-ранна смяна на маслото и от това следва, че след обслужването стресът бива намален. Или още по-просто обяснено – маслото не е достигнало километрите за смяна, но е достатъчно окислено във времето, за да се налага смяна, т.е. веднъж поставено в двигателя маслото има срок на годност.

Интервалите, от друга страна, се удължават.

Добре познатият интервал на смяна от 10000 км е останал вече в миналото. С подобряването на маслата те започват да издържат много по-дълго време. Съвременните допълнителни пакети добавки подсигуряват по-голяма трайност на предлаганите моторни масла, както и издръжливост на топлина и запазват състава на маслата за повече време, отколкото преди няколко десетилетия. Много производители на леки автомобили позволяват удължаването на интервалите на смяна на маслата. Дори има автомобили, които сами следят състоянието на маслото. Разбира се, няма интегрирана мобилна лаборатория в тях, но следенето на някои индикатори като RPM (обороти в минута), температура, брой студени стартове и т.н. е достатъчно, за да може компютърът да направи добро предположение за състоянието на маслото. В тези случаи няма точно определен интервал за смяна, тъй като изчисленията на компютъра могат да стеснят или разширят интервала.

Също така трябва да отбележим, че смяната на моторното масло с неправилна честота е бавен убиец на двигателя ви. Ефектът от забавената или пропусната смяна може би няма да е очевиден първоначално. Понякога всичко може да ви се струва в отлично състояние в продължение на години. Но отвътре двигателят ви е в далеч по-лошо състояние, отколкото трябва да е.

АУТО ПРО БЪЛГАРИЯ предлага в магазините си и поддържа на склад висококачествени моторни масла от марките FUCHS, WOLF, CASTROL, ELF, TOTAL, MOBIL, MOTUL.

АУТО ПРО БЪЛГАРИЯ ви съветва да извършвате всички необходими ремонти в квалифицирани сервизи и при нужда от информация да се обръщате към доказани специалисти!