Запалителни свещи – колко често трябва да бъдят сменяни? За съжаление, няма еднозначен отговор на този въпрос. С напредването на възрастта на запалителните свещи, те губят, полираната си работна повърхност, заради електрохимичната корозия, която постепенно разяжда напластените метали в двата електрода. В следствие разстоянието между тези две точки расте, а напрежението, което се изисква, за да се преодолее това разстояние се увеличава пропорционално.

Дори най-добрите системи за запалване ще изпитат доста по-голямо усилие да доставят достатъчно напрежение, за да възпламенят гориво-въздушната смес. Това е моментът, в който наличието на неизгорял бензин индикира нуждата от смяна на запалителните свещи. Подмяната на износените запалителни свещи с нови (с остри и полирани нови ръбове) ефективно възстановява ефективността на системата за запалване. Прекъсвания в запалването намаляват, захранването се възстановява, икономията на гориво се увеличава, а емисиите от вредни газове са намалени.

Най-доброто ръководство е инструкцията на производителя на вашия автомобил, като тези препоръки са строго индивидуални и варират от марка до марка и от модел до модел. При липсата на такава информация, можете да разчитате на съветите на сервизен техник, който е запознат с вашия тип превозно средство, а в най-добрия случай този техник ще е запознат с конкретния автомобил и неговите особености. Точно затова ви съветваме, когато намерите добър техник, винаги да ползвате неговите услуги. Колкото по-добре сервизният специалист познава вашия личен автомобил, толкова по-голяма степен той ще бъде в състояние да го диагностицира и обслужва. Крайният резултат е както при отношенията лекар-пациент, и в дългосрочен план, вие ще имате „здраво“ превозно средство.

(По материали от www.ngksparkplugs.com)

Продукти с марката NGK могат да бъдат закупени от всички магазини на АУТО ПРО БЪЛГАРИЯ. Посетете ни и поискайте повече информация от нашите консултанти.
АУТО ПРО
 БЪЛГАРИЯ ви съветва да извършвате всички необходими ремонти в квалифицирани сервизи и при нужда от информация да се обръщате към доказани специалисти!